Home
Over Streamlet
Nieuws
Contact
 
 
 Server Virtualisatie  
Applicatie virtualisatie         |         Desktop Virtualisatie         |         Server virtualisatie

In een traditionele server omgeving wordt een besturingssysteem geïnstalleerd op een server. Wanneer gebruik wordt gemaakt van virtualisatietechnieken dan wordt eerst een virtualisatielaag, de zogenaamde hypervisor, geïnstalleerd op de server. Voorbeelden hiervan zijn VMWare vSphere, Citrix XEN Server en Microsoft Hyper-V. Streamlet Consultancy heeft alle kennis en ervaring in huis om succesvol consolidatie projecten uit te kunnen uitvoeren.Kostenbesparingen en milieu
Door gebruik te maken van virtualisatietechnieken is het mogelijk om meerdere virtuele servers te installeren op één fysieke server. In traditionele omgevingen wordt veelal niet meer dan 30% van de totaal beschikbare capaciteit van de hardware benut. In gevirtualiseerde omgevingen is het geen uitzondering dat meer dan 20 virtuele machines draaien op één fysieke machine. Er wordt dan tot wel ca. 80% van de beschikbare hardwarecapaciteit benut.

De eerste besparing kan worden behaald door consolidatie. Er hoeven veel minder fysieke servers te worden aangeschaft. Daarnaast biedt een gevirtualiseerde omgeving ook kostenbesparingen bij toekomstige uitbreiding van uw serverpark. Wanneer een nieuwe server nodig is, dan kan deze eenvoudig en snel worden aangeboden in de vorm van een extra virtuele server. Behalve dat er geen extra hardware-uitgaven nodig zijn, wordt hierbij ook aanzienlijk bespaard op de installatietijd. Er kan uiterst snel in de behoefte worden voorzien.


Business Continuity
Om optimaal gebruik te maken van virtualisatie is het daarom raadzaam om ten minste twee fysieke servers in te zetten én de virtuele servers op te slaan op een gecentraliseerde opslagvoorziening (bijvoorbeeld een SAN).Als een fysieke server down gaat dan kunnen de daarop draaiende virtuele servers vervolgens, geheel geautomatiseerd worden gestart op een andere fysieke server. De betreffende virtuele servers zijn dan binnen enkele minuten weer up and running. Tevens is het mogelijk om bij gepland onderhoud een draaiende virtuele server te verplaatsen naar een andere fysieke server, zonder downtime. De gebruikers merken hier niets van. Deze technieken zijn met HP servers in combinatie met HP Virtual Machine Manager en HP SIM zelfs toe te passen om virtuele servers preventief te verplaatsen, als bijvoorbeeld de temperatuur van een fysieke server te hoog oploopt, of geheugenfouten worden geconstateerd.


 
Home   |   Over Streamlet   |   Nieuws   |   Algemene Voorwaarden
 
© 2010 Streamlet Consultancy. All rights reserved